Menu

Grote bedrijven in Nederland

Er zijn een aantal Nederlandse bedrijven die over de hele wereld bekend zijn. Dat is ongetwijfeld het gevolg van de Nederlandse handelsgeest en de enorme motivatie om hard te werken. Daardoor zijn deze bedrijven uitgegroeid tot multinationals die over de hele wereld vestigingen hebben. De specialiteiten van deze bedrijven liggen ver uiteen, van olie tot voedsel. Dat laat goed zien hoe divers de Nederlandse samenleving is en uit hoeveel verschillende typen bedrijven de Nederlandse economie is samengesteld.

Shell

Misschien wel de bekendste multinational uit Nederland is Shell. Shell is een bedrijf wat met name olie en gas produceert en verkoopt. Shell is een heel oud bedrijf, het bestaat al sinds 1886. De merknaam bestaat sinds 1907, wat natuurlijk ook al heel lang is. Het bedrijf heeft als visie dat gas en olie nog heel wat jaren belangrijk zullen blijven en willen het daarom zo duurzaam mogelijk maken. Omdat zowel gas als olie natuurlijke bronnen zijn, is de kans groot dat het een keer op raakt.

Daarom heeft Shell momenteel als hoofddoel om deze bronnen zo zuinig mogelijk te gebruiken en waar het kan de producten te hergebruiken. Op die manier is de kans groot dat er langer geprofiteerd kan worden van de grondstoffen die in de natuur voorkomen. Ook investeert Shell veel tijd, geld en kennis in het onderzoek naar nieuwe technologieën en innovaties die de energievoorzieningen langer mee kunnen laten gaan. Ze proberen op die manier invloed te hebben op de toekomst van de energie. Shell is actief in meer dan zeventig landen en heeft dan ook gemiddeld 92.000 werknemers. Dat geeft wel aan hoe groot Shell is en hoe groot de impact van dit bedrijf is op de energievoorzieningen van de wereld.

ING

De ING is een financiële instelling. Ook de ING is een multinational. Het bedrijf is zowel gericht op consumenten als op grote bedrijven. Voor iedereen bieden ze financiële producten aan. Er zijn ongeveer 52.000 mensen die bij de ING werken in kantoren over de hele wereld. De bank heeft als doelstelling om zo duurzaam mogelijk te zijn. Dat uit zich in hun wens om iedereen, of je nou een consument of een bedrijf bent, de kans te bieden op een betere toekomst. Duurzaamheid kan zich namelijk ook uiten in het de zicht op de toekomst en de inrichting die daaraan gegeven kan worden.

ING biedt vier beloftes aan haar klanten om een zo goed mogelijke samenwerking te garanderen. Allereerst is bankieren via de ING gemakkelijk en kost het niet veel tijd. Daarnaast is het mogelijk om altijd en overal via de ING zaken te doen. Ook vindt de ING het belangrijk dat de beste belangrijke beslissingen genomen worden, wat betekent dat ze veel adviseurs in dienst hebben die je daarbij helpen. Tenslotte is er de belofte van de vooruitgang. ING belooft dat ze niet achter zal blijven, maar altijd de nieuwste ontwikkelingen zal volgen.

Unilever

Een gigantisch bedrijf op het gebied van voedsel is Unilever. Dit bedrijf, wat half Nederlands en half Engels is, is het grootste bedrijf ter wereld in consumentengoederen. Dit zijn producten zoals voedsel en drinken, maar ook schoonmaakproducten en producten voor de persoonlijke hygiëne. Unilever zelf produceert deze producten niet, maar is de eigenaar van 400 bedrijven die deze producten leveren. Unilever is daarmee een soort van keurmerk; als iets van Unilever komt, weet je zeker dat het een kwalitatief goed product is van een gerenommeerd merk. Aan het begin richtte het bedrijf zich met name op voedselproducten. De laatste tijd is echter te zien dat er steeds meer een verschuiving komt richten schoonmaakproducten en producten voor persoonlijke hygiëne.

Dat is een teken van groei, dus Unilever zal nog groter worden. Unilever heeft een doel wat in al haar producten doorschemert, namelijk om het duurzaam leven alledaags te maken, het moet dus voor iedereen bereikbaar zijn. Hierom produceert Unilever al haar producten op een duurzame manier en met duurzame materialen. Ook de toekomst van de planeet staat hoog in het vaandel. Om een goede toekomst voor de planeet te verzekeren, is Unilever continu bezig om de invloed op het milieu zo klein mogelijk te maken.

Schlumberger

Wat technologie betreft, is Schlumberger één van de grootste bedrijven ter wereld. Er worden allerlei verschillende producten door Schlumberger geleverd, van producten voor de IT tot leidingen voor olie. Omdat het zo’n groot bedrijf is, werken er ontzettend veel mensen, namelijk ongeveer 100.000. Er zitten vestigingen in meer dan 85 landen. Schlumberger bestaat al meer dan tachtig jaar en zet die expertise dan ook in om zo goed mogelijke technologische producten te kunnen leveren.

Ook wordt er veel onderzoek gedaan door het bedrijf, om nieuwe producten te ontwikkelen en innovatie mogelijk te maken. Het werk van Schlumberger is met name gericht op de gas en olie-industrie. Zoals bij veel bedrijven nu een thema is, wordt er ook bij Schlumberger hard gewerkt om dit zo duurzaam en energiezuinig mogelijk te doen. Nog iets waar Schlumberger bekend om staat, is de mogelijkheden die ze bieden aan vrouwelijke onderzoekers. Ze zijn dus ook vooruitstrevend op het gebied van gelijkheid.

Airbus Group

Bijna iedereen heeft wel eens in een vliegtuig gezeten. De kans is groot dat je dan met een Airbus vloog. Hoewel veel mensen het niet weten, is ook dit een Nederlandse multinational. Airbus Group is de meest vooruitstrevende vliegtuigproducent ter wereld. Dat komt mede door hun doelstellingen.

Ze willen zo veilig mogelijke vliegtuigen ontwerpen en maken, omdat het een hele belangrijke manier van transport is in een geglobaliseerde wereld. Er werken meer dan 133.000 mensen bij Airbus Group, die allemaal verschillende functies hebben. Zo zijn er natuurlijk de vliegtuigbouwers, maar ook de ontwerpers, onderzoekers en specialisten in de technologie die in een vliegtuig gaat. Naast dat Airbus Group vliegtuigen ontwerpt en bouwt, zijn ze de wereldleider op het gebied van helikopters. Zowel voor burgers als voor militairen bouwen ze helikopters. Ook zijn ze bezig met vernieuwing op het gebied van de ruimtevaart. Ze zijn het tweede grootste bedrijf ter wereld op dit gebied.