Menu

Technologische ontwikkelingen in Nederland

Nederland is één van de best verbonden landen ter wereld wat technologie betreft. Het is dan ook de plek in Europa waar de meeste innovaties en technologieën plaatshebben. Doordat Nederlanders een hoge vaardigheid in het Engels hebben, hebben veel technische bedrijven vestigingen in Nederland. Hier zijn namelijk veel hoogopgeleide werknemers beschikbaar. Ook is het Nederlandse systeem wat concurrentie betreft erg aantrekkelijk voor internationale bedrijven. Er is namelijk een open markt in Nederland, waardoor concurrentie gestimuleerd wordt. Het gevolg hiervan is dat er allerlei nieuwe ontwikkelingen zijn bij bedrijven, omdat dat de enige manier is waarop je je concurrenten voor kunt blijven.

Innovatie

Nederland heeft een rijke geschiedenis van innovatie. Over de hele wereld worden dingen ingezet die in Nederland uitgevonden zijn. Zo begon het al in 1979 met de CD. Deze is door Philips ontwikkeld, een van oorsprong Nederlands bedrijf. In 1989 vond Guido van Rossum, een Nederlandse wetenschapper, de programmeertaal Python uit. Deze taal wordt nu nog steeds gebruikt in allerlei toepassingen op het gebied van IT. Ook de misschien wel belangrijkste uitvinding van de dertig jaar is in Nederland gedaan. In 1991 is aan de TU Delft, de meest prestigieuze technische universiteit van Nederland, de Wi-Fi uitgevonden. Een leven zonder Wi-Fi is voor veel mensen nu ondenkbaar

Nog meer innovatie

Bij de Wi-Fi zijn de technologische ontwikkelingen in Nederland niet opgehouden. In 1994 vond de Nederlandse technicus Jaap Hartsen Bluetooth uit, een manier waarop je draadloos bestanden kunt versturen. Deze techniek wordt ook nu nog veel gebruikt, bijvoorbeeld bij draadloze koptelefoons. In 1995 vond Philips de DVD uit, als opvolger van de CD. Nu is die vervangen door de Blue-Ray, maar die uitvinding had niet plaats kunnen vinden als de DVD niet eerst uit was gevonden. In 2011 is er een project opgezet in Nederland, COMMIT/. Dit is een gigantisch IT onderzoeksproject in Nederland. Er doen zo’n honderd IT bedrijven, gebruikers en universiteiten mee aan dit project.

De Nederlandse Digitale Economie

Doordat Nederland een koploper is op het gebied van technologische ontwikkelingen, kon er een grote, goed draaiende economie opgebouwd worden binnen dit gebied. Dat heeft ertoe geleid dat Nederland het best verbonden land ter wereld is en dat het de nummer één is in Europa wat de toepassingen betreft. Het heeft kwalitatief gezien het tweede netwerk van Europa en is de vierde grootste exporteur van IT services. Een heel groot deel van de Nederlandse innovatie is gerelateerd aan de IT, namelijk zo’n zeventig procent.

Zestig procent van alle Forbes 2000 bedrijven hebben minstens één vestiging in Nederland. In totaal werken er daarom ook 265.000 IT professionals in Nederland. Ook heeft Nederland de grootste internetuitwisseling ter wereld en het grootste veiligheidscluster van Europa. Er zijn vanzelfsprekend ook een aantal grote IT bedrijven die in deze wereld aan de top staan in Nederland gevestigd. In de volgende sectie zullen drie van deze topbedrijven toegelicht worden.

Decoded

Het doel van decoded is om iedereen digitaal geletterd te maken. Dat houdt in dat ze willen dat iedereen een vorm van programmeertaal kan lezen en schrijven. Het is een vrij jong bedrijf, ze zijn in 2012 pas begonnen. In die korte tijd hebben ze al meer dan 15.000 professionals een cursus programmeren gegeven. Ze zijn nu in wel zeventig steden over de hele wereld te vinden.

Ook Amsterdam was één van die steden. Omdat ze daar zo vaak heen moesten door de snelle technologische ontwikkelingen die in Nederland plaatsvinden, hebben ze besloten om hun Europese hoofdkantoor in Amsterdam te vestigen. Wat Decoded zo bijzonder maakt, is dat je er leert door te doen en niet alleen maar doordat er verteld wordt wat je moet doen. Het werken in Amsterdam past daarbij ook heel goed in de visie van Decoded, omdat er veel jonge en getalenteerde mensen werken. Ook zijn Nederlanders heel direct, wat het mogelijk maakt om snel dingen gedaan te krijgen.

eG Innovations

Ook bedrijven uit Azië vestigen zich graag in Nederland. Het bedrijf eG Innovations komt oorspronkelijk uit Singapore en heeft nu al een aantal jaren een vestiging in Nederland. Het bedrijf is gericht op het bedenken van slimme oplossingen voor prestatiebeheer. Ze hebben voor Nederland gekozen als Europese vestiging omdat het Europese onderdeel van het bedrijf snel groeide en Nederland werd gezien als ideale uitvalsbasis. Vanwege de goede handelspositie, de reputatie van de stad en het hoge aantal sprekers van het Engels hebben ze ervoor gekozen om hun vestiging in Den Haag te plaatsen. De producten die voortkomen uit het werk van eG Innovations zijn over het algemeen niet zichtbaar voor de gemiddelde gebruiker. De technologieën worden namelijk vooral toegepast om achtergrondprocessen sneller en beter te laten verlopen. Ze houden dus continu processen in de gaten, om ze waar nodig aan te passen en te verbeteren. Op die manier heb je door eG Innovations een werkdag zonder problemen in de IT.

Cambridge Innovation Center

Ook in Rotterdam is een topbedrijf te vinden, namelijk het Cambridge Innovation Center. In Rotterdam zit het Europese hoofdkwartier van dit van origine Amerikaanse bedrijf. Ze zitten er pas sinds juli 2015 en zijn nou al één van de meest gerenommeerde technologiebedrijven van Nederland. Het voordeel van het Europese hoofdkantoor hebben in Rotterdam is dat er net als in de andere Nederlandse steden veel jonge talenten wonen die een zeer goede beheersing van het Engels hebben. Daar bovenop komt nog dat Rotterdam de grootste handelsstad van Nederland is. Voor een bedrijf als het Cambridge Innovation Center brengt dat natuurlijk alleen maar voordelen met zich mee. Daarnaast biedt het goede vervoersnetwerk van Nederland ook veel voordelen. Zo ben je overal in minder dan twee uur, waardoor je door het hele land werkafspraken kunt hebben en zelfs in het buitenland. In een paar uur ben je in Londen, Antwerpen, Brussel, Parijs, noem maar op. Alle grote en belangrijke Europese locaties zijn goed bereikbaar vanaf Rotterdam. Het Cambridge Innovation Center huisvest een groot aantal ondernemers en investeerders, die via dit bedrijf mee kunnen werken aan grote overkoepelende projecten. Ook dat maakt het Cambridge Innovation Center tot een zeer innovatief bedrijf.